Woongroepen voor jongeren van 10 tot 18 jaar
Tip: Lees deze informatie samen met een volwassene, bijvoorbeeld met je ouders. Je mag ons altijd bellen of mailen als je vragen hebt.
Een veilige thuissituatie weg van je eigen huis
Een woongroep is een groep mensen die bij elkaar wonen, maar die (meestal) geen familie van elkaar zijn. In onze woongroep bieden we je veiligheid, structuur en een zo normaal mogelijke thuissituatie.
Kijken naar kansen en mogelijkheden
Vanuit deze veilige basis kijken we naar jouw kansen en mogelijkheden. We stemmen we onze begeleiding – en zo nodig ook de behandeling, daarop af. Wat heb jij nodig om je goed te voelen en optimaal te ontwikkelen? Waar heb je misschien wat extra ondersteuning nodig? Natuurlijk bespreken we dat met jou en met je ouders of verzorgers.
De woongroepen bij Bloezem zijn er voor jongeren van 10 tot 18 jaar met (een vorm van) autisme of een andere hulpvraag.
Hoe is het om in een woongroep te wonen?
Bij Bloezem ggz is natuurlijk anders dan thuis. We willen wel dat het er zoveel mogelijk op lijkt. Onze huizen staan in gewone straten, tussen andere huizen. Wanneer je uit school komt, is er altijd een begeleider thuis. We doen veel dingen samen, zoals eten of een spelletje doen. In de groep proberen we een beetje rekening met elkaar te houden. En als er iets is, dan praten we dat gewoon uit.
Je eigen kamer met je vertrouwde spullen
Wij vinden het belangrijk dat je je fijn voelt in onze woongroep. Daarom heb je een eigen slaapkamer, met spullen van thuis om je kamer gezellig en vertrouwd te maken. De woonkamer, keuken, badkamer en tuin gebruiken we samen. En met het speelgoed dat we voor de kinderen hebben, mag iedereen spelen.
Zo zorgen we voor jou
In de woongroep ondersteunen we jou op de volgende manieren:
- Kijken wat jij nodig hebt
We kijken samen met jou en je ouder(s) wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Thuis én op school. Wat lukt al goed? Waar wil je graag meer hulp bij?
- Begeleidingsplan op maat
Samen maken we een plan. Daarin staan de mogelijkheden, uitdagingen/beperkingen, jouw doelen en welke hulp er nodig is.
- 2 keer per jaar evalueren
Elk halfjaar evalueren we het plan. Dat doen we samen met jou en je ouder(s) of verzorgers, de mentor en de gedragsdeskundige van de woongroep. We werken altijd zoveel mogelijk samen.
- Naar huis, zelfstandig wonen of bij ons blijven
Het doel van wonen in onze woongriep is dat je uiteindelijk succesvol terug naar huis kan. Soms lukt dat echt niet. Dan blijf je gewoon bij ons wonen. Dat kan tot je 18 bent. Als het nodig is, begeleiden we daarna bij (een vorm van) zelfstandig wonen. Bloezem heeft daarin verschillende mogelijkheden.
Zo ziet het begeleidingsteam eruit
Elke woongroep heeft vaste begeleiders. In de groep zijn niet altijd dezelfde begeleiders aanwezig, maar je kent de verschillende begeleiders allemaal wel. 1 van hen wordt je mentor, dat is iemand bij wie jij en je ouder(s) terecht kunnen met vragen. En als dat nodig is, krijgen we hulp of advies van bijvoorbeeld een orthopedagoog of een GZ-psycholoog.
Openingstijden van de woongroepen
Elke woongroep is het hele jaar open. Je mag hier het hele jaar zijn, maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld naar huis in de weekenden of tijdens vakanties en feestdagen.
Zo vind je onze specialistische zorg
Het is heel eenvoudig: Typ jouw provincie in het zoekveld. Dan zie je de contactgegevens van de specialistische zorg die actief is in jouw regio.