Diagnostiek & Behandeling

Een diagnostisch onderzoek is de eerste stap om duidelijkheid te krijgen of je (een vorm van) autisme hebt. Weet je al waar de problemen vandaan komen en ben je op zoek naar hulp? Bij Bloezem kun je terecht voor professionele behandeling die bij jouw situatie past.

praatgroep

Diagnostiek bij Bloezem: inzicht voor de juiste hulp

Wanneer je ergens vastloopt in het dagelijkse leven, kan diagnostisch onderzoek helpen om helderheid te krijgen. Bij Bloezem onderzoeken we samen waar jouw problemen vandaan komen, wat goed gaat en wat minder goed. Zo kunnen we je gericht advies geven over begeleiding en behandeling.

Waarom diagnostisch onderzoek?

Diagnostisch onderzoek biedt duidelijkheid. Het helpt om te begrijpen wat er aan de hand is, zodat je verder kunt. Bij zowel sociale, emotionele als praktische uitdagingen brengen we samen jouw situatie in kaart en kijken hoe we je kunnen helpen.

Hoe werkt diagnostisch onderzoek?

Diagnostisch onderzoek bestaat uit de volgende stappen:

1. Aanmelden
Een verwijzer, zoals een huisarts of hulpverlener, meldt je aan. Je kunt je ook zelf aanmelden. Na je aanmelding neemt een GZ-psycholoog contact met je op. Samen bespreken we jouw situatie en bekijken we of diagnostisch onderzoek de juiste stap is, of dat een andere aanpak beter past.

2. Intakegesprek
Als diagnostiek de beste keuze is, plannen we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek luisteren we naar jouw verhaal, zorgen en vragen. Samen stellen we vast wat je wilt bereiken met het onderzoek en welke stappen daarvoor nodig zijn.

3. Onderzoek
Na het intakegesprek bespreken we met je welk onderzoek we denken nodig te hebben om erachter te komen wat er aan de hand is. Niet iedereen krijgt dezelfde onderzoeken. Soms is het goed om je op verschillende plekken te zien.

Een onderzoek kan bestaan uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld:

  • Vragenlijsten voor jou, de ouders of school.
  •  Psychologisch onderzoek
  • Intelligentieonderzoek
  • Sociaal-emotioneel onderzoek
  • Neuropsychologisch onderzoek
  • Psychiatrisch onderzoek
  • Observaties op school, thuis, of bij ons Ontwikkelingscentrum.
  • Lichamelijk onderzoek door een kinderarts

Welke onderdelen nodig zijn, hangt af van de vragen waar we graag antwoord op willen krijgen. Vooraf bespreken we wat je van de onderzoeken kan verwachten. Kinderen vinden het onderzoek meestal leuk, omdat het uit veel afwisselende spelletjes en opdrachten bestaat. Ouders of verzorgers zijn niet in dezelfde ruimte aanwezig tijdens het onderzoek.

4. Adviesgesprek
Na het onderzoek bespreken we de uitkomsten met ons team en nodigen we je uit voor een adviesgesprek. Hierin delen we de conclusies, bespreken we mogelijkheden voor behandeling, en beantwoorden we al je vragen. Je krijgt een schriftelijk verslag mee, dat we – met jouw toestemming – ook naar je verwijzer sturen.

Wat kun je verwachten?

Duur van het traject
Het volledige proces duurt gemiddeld acht weken, van aanmelding tot adviesgesprek.

  • Intakegesprek: ± 1,5 uur.
  • Onderzoek: meestal twee ochtenden.
  • Adviesgesprek: ± 1,5 uur.

Ons diagnostisch team
Bij Bloezem werken we met multidisciplinaire teams. Afhankelijk van jouw hulpvraag kunnen dit bijvoorbeeld (GZ-)psychologen, orthopedagogen en/of kinderpsychiaters zijn. Zo bekijken we jouw hulpvraag vanuit verschillende invalshoeken en krijg je begeleiding van ervaren specialisten.

Locatie

De meeste onderzoeken vinden plaats op een van onze kantoorlocaties, waar je ook je intakegesprek hebt. Observaties kunnen, afhankelijk van de situatie, ook thuis of op school plaatsvinden.

 

Behandeling bij Bloezem

Bloezem is gespecialiseerd in de behandeling van (alle vormen van) autisme. Je kunt ook bij ons terecht bij andere problemen. Bijvoorbeeld bij:

  •     angstproblemen
  •     depressieve- en stemmingsklachten
  •     trauma- en stressgerelateerde problemen
  •     dwangklachten
  •     aandacht- en concentratieproblemen
  •     identiteitsproblemen
  •     persoonlijkheidsproblematiek

Anders leren omgaan met de problemen
Tijdens de behandeling helpen wij je bij het zoeken naar manieren om beter met de problemen om te gaan. Vervolgens ga je stap voor stap ontdekken hoe je daar op een andere manier mee om kunt gaan. Dat zorgt vaak voor meer rust en minder angst en zorgen. Ook in het gezin. Voor sommige klachten gaan we op zoek naar de oorzaak.

Dit zijn de stappen naar behandeling:

Aanmelden
Je kunt je bij ons aanmelden voor een behandeling. Dan geven we meer informatie, zoals welke verwijzing je nodig hebt. Een verwijzer kan je kind ook aanmelden. Bijvoorbeeld de huisarts of een hulpverlener van de gemeente.

Daarna nemen we contact met op over de eventuele eerdere hulp die je gekregen hebt. Als we hier goed naar gekeken hebben, neemt een van onze GZ-psychologen contact met je op. Je bespreekt dan welke problemen er zijn. Op basis daarvan bekijken we wat zinvol is: een intakegesprek of (eerst) een andere stap.

Een intakegesprek
Als behandeling inderdaad het beste lijkt, nodigen we je uit voor een intakegesprek. We luisteren goed naar je verhaal en naar je zorgen. Ook willen we graag weten wat jouw verwachtingen zijn. We bespreken hoe we je kunnen helpen bij jouw hulpvragen.  Wanneer er na de intake meer informatie nodig is om erachter te komen wat er aan de hand is, dan adviseren we een diagnostisch onderzoek.

Welke behandeling?

Wij werken met verschillende behandelvormen en behandelmethodieken. Bijvoorbeeld een-op-een-gesprekken of een vorm van groepstherapie. Soms kunnen we de problemen het beste behandelen via een intensieve gezinsbehandeling. Wat het beste is, hangt af van jouw leeftijd, wat er aan de hand is en waar je hulp bij vraagt.

Persoonlijk behandelplan
We maken altijd samen een persoonlijk behandelplan. Daarin staat wat je wil bereiken en welke behandelingsvorm daarbij aansluit. Wij stemmen onze hulp af op jouw hulpvraag. En ook op de mogelijkheden en uitdagingen binnen de gezinssituatie. Tijdens de behandeling werken we aan doelen uit het behandelplan. Bijvoorbeeld:

  •     Emoties leren uiten.
  •     Persoonlijke uitdagingen beter leren begrijpen en accepteren.
  •     Beter met lastige situaties leren omgaan.
  •     Minder angsten of dwangklachten.
  •     Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten.
  •     Het zelfvertrouwen van je kind vergroten.

Samenwerken
Waar jij tegenaan loopt heeft vaak effect op het hele gezin. Daarom betrekken we ouder(s) en eventuele andere kinderen ook bij de behandeling. Of andere mensen die dicht bij jou of het gezin staan. Zo valt alles samen en word jij én jouw omgeving goed ondersteund in het proces.

Uit welke mensen bestaat ons behandelteam?

We werken in multidisciplinaire teams; een samenwerking tussen mensen met een ander specialisme. Denk aan een (GZ-)psycholoog, orthopedagoog en/of kinderpsychiater. Je krijgt een vaste hulpverlener, maar het team overlegt vaak met elkaar. We maken gebruik van elkaars kennis en ervaring.

Wanneer en hoe lang?

Hoe lang het behandeltraject is, verschilt per persoon. Samen bekijken we wat nodig is. Elke afspraak duurt ongeveer drie kwartier tot een uur.

Waar?

Voor het intakegesprek en de behandeling zijn jullie welkom op een van onze kantoorlocaties.

Direct aanvragen

Zo vind je onze specialistische zorg

Het is heel eenvoudig: Typ jouw provincie in het zoekveld. Dan zie je de contactgegevens van de specialistische zorg die actief is in jouw regio.

locaties gevonden

Zuidoost-Brabant

Zuid Limburg

Midden Limburg

Noord Limburg

Land van Cuijk

+ -

Vragen over Bloezem Geestelijke Gezondheidszorg?  

Wij helpen je graag met persoonlijk advies. Want elk mens is uniek en iedere situatie vraagt een andere aanpak.